2012. április 8., vasárnap

DAMALS sorozat 2010 (PRINT, ZOMÁNCFESTÉK, VIASZ) 50X70 CM

Munkám kiindulópontjaként München egyik Flohmarktján talált családi fotódokumentációk szolgáltak (mintegy 150 darabból álló családi albumot sikerült rekonstruálnom, melyből a legmeghatározóbb kilenccel foglalkoztam); melyeket digitalizáltam és 61x61 cm nagyságú printekké növeltem.
A kiválasztott képek hangulatiságából leginkább a felhőtlenség, a harmónia utáni vágy, valamiféle nosztalgikus merengés sugárzik. Megvan bennük azon fülledt erotikus hangulat is, mely leginkább a kitsch-art és a camp jelenség sajátosságának tudható be. Olyan közhelyessé vált helyzeteket sikerült megragadnia a – minden bizonnyal amatőr – fényképezőnek, melyek jól ismert kommunikációs kliséket állítanak elénk. Mindegyikükben megvan az a pengeélen táncoló jelenség, mely a jó- és rossz ízlés határvonalát jelentve tulajdonképpen a műhöz értő és nem értő közönséget is meggyőzi.
Fontos volt számomra a verbális asszociáció is, melyet egy-egy kép üzent első találkozásunkkor. Szerettem volna megőrizni e kidobásra ítélt, megtagadott családi képeket: így került szóba a viasz, mint anyag, egyik legjellemzőbb -kissé banális- tulajdonságát kihasználva: a konzerválás. A végeredmény egy pergamen/ bőr-szerű, rugalmas, hidrofób anyagot eredményezett.


 
































 




























































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése